KARINCA: İNSANSIZ TARIM ARACI
2021 yılında TEKNOFEST Tarım Teknolojileri Lise Kategorisi Türkiye 2.si olan projezimle 2023 yılında TEKNOFEST Girişim Yarışmasında 'En İyi Girişim' ödülü almaya hak kazandık.
Klasik tarım uygulamaları sonucu çeşitli problemler ortaya çıkmakta ve tarım faaliyetlerinin süresi uzun, iş yükü fazla olmaktadır. Klasik tarım uygulamaları kullanıldığı takdirde verim düşmektedir. Bu nedenle çiftçiler genellikle pahalı, işlevi düşük ve doğaya zarar veren makineler ve yöntemler kullanmaktadır. Projemiz ekimden toprak havalandırmaya, yabancı otların kesimi ve arındırılmasından güneş enerjisi ile enerji üretilmesine, kesilen yabancı otların hayvan yemlerine dönüştürülmesinden anız yakmanın ve pestisit uygulamalarının azalmasına kadar hem doğaya hem de bitkiye çeşitli olarak yardımcı olan bir yarı otonom insansız tarım aracıdır.
YEM BİTKİSİ YETİŞTİRME ODASI
2022 Yılında TÜBİTAK 2204-A kategorisinde Asya Bölge 2.si olan projemizi geliştirerek 2024 TEKNOFEST TARIM KATEGORİSİ'nde finale kaldık.
Yem bitkisi yetiştiriciliği, hayvancılık için ihtiyaç olan yem kaynağını karşılamak için önem teşkil etmektedir. Çayır ve meralarımız, yanlış kullanım ve bakım işlemlerinin yapılmaması nedeniyle önemli ölçüde tahrip edilmiştir. Ülkemizde artan hayvan sayısı ile birlikte yem üretiminde de çeşitli destekler ile artış sağlanmış fakat bu artış mevcut hayvanların yem ihtiyacını karşılamak için yeterli olmamıştır. Sonuç olarak mevcut yem açığını kapatmaya yönelik, bitkinin verimini artırmayı hedefleyen tarımsal teknolojilere gereksinim duyulmaktadır. Projemizde yem üretiminin yapıldığı alanları ve bitki verimini artırmak için prefabrik ve üst üste takılabilen kapalı yem bitkisi yetiştirme odası geliştirilmiştir. Bitkilerin verimini etkileyen çevresel faktörler tespit edilmiş ve bu faktörlerin bitkilerin verimini olumlu yönde etkileyecek aralıkta tutulması sağlanılarak bitkilerin topraksız tarım tekniğiyle verimli bir şekilde yetiştirilmesi sağlanmıştır. Ayrıca hasat sürecini otonomlaştırmak için bir mekanizma geliştirilmiştir. Kullanıcının hasat işlemini başlatması ile birlikte bitkiler parçalanarak paketlemeye veya hayvanlara verilmeye hazır hale gelmektedir. Mobil uygulama geliştirilerek kullanıcılara rahat bir kullanım imkanı sunmak amaçlanmış ve yem bitkisi yetiştirme odası üzerinde kontrol imkanı sağlanmıştır. Kullanıcılar mobil uygulama üzerinden yem bitkisi yetiştirme odası içerisindeki parametreleri anlık olarak görebilmekte, su pompalarını açıp kapatabilmekte ve hasat işlemini başlatabilmektedir. Yem büyütme odaları toprağa bağlı olmadığından istenilen her yerde uygun şartlar oluşturularak kullanılabilmektedir. Birden fazla oda üst üste birleştirilerek alandan tasarruf sağlanabilmekte, m2’de daha çok ürün yetiştirilebilinmektedir.